Wednesday, January 12, 2011

Senaman Tua....masih belum panas dalam negara sendiri

Melihat kesungguhan beberapa peminat yang datang dari Eropah untuk mempelajari Senaman Tua (ST), mengambil sendiri ilmu ini dari tangan pengasas membuatkan hati 'tercuit'....

Beza orang putih dengan orang kita belajar dapat kita perhatikan. Mereka kalau belajar, bukan sekadar ikut tapi mereka ingin faham kalau boleh hingga ke akar sesuatu ilmu. Apabila faham, mereka mencuba rasa ST sendiri untuk lebih faham....kesimpulannya mereka bersungguh-sungguh.


Kenapa??kerana mereka 'tidak memiliki' seumpama ST ini dalam erti kata sebagai hak milik  pusaka yang berharga walaupun bangsa Eropah kita tahu berjaya mencipta tamadun teknologi yang tinggi.
Mereka meminta izin dari Guru Azlan (pengasas) untuk mengembangkan ilmu Melayu ini di negara mereka. Keizinan Guru Azlan bukanlah 'membuka' rahsia ilmu Melayu kepada dunia/bangsa luar, tetapi mungkin ingin melihat bagaimana sambutan di luar negara  terhadap ST.

 Ini kerana nama ST di negara sendiri dan dimata bangsa sendiri masih 'belum cukup panas' seperti produk import seperi Yoga, Tai Chi, Aerobik......
- gambar atas :
ringkasan senaman Tari Inang yang dibawa bersama senaman Tapak Lima. Lakukan ia 4 penjuru -
rujuk jurulatih Senaman Tua untuk mendapat 'rasa' dan gerak yang sebenar.

No comments: