Tuesday, November 2, 2010

Tari silat Melayu - Kesepaduan Ilmu Perang Dengan Senaman

Silat Melayu....dikenali gerakannya kerana ada 'gaya' yang tersendiri. Hari ini penulis jumpa mat saleh dari Jerman menyatakan dia boleh kenal silat melalui tari, yang membezakan dengan beladiri lain.Ya, tari dalam ilmu persilatan boleh dikatakan ia sinonim ibarat pokok dan buahnya. Apabila seorang pesilat mula mengamalkan tari silat, dia dikatakan sedang BERtari bukannya MEnari...itu yang penulis dapat istilahnya dari beberapa guru.

Dalam konteks Senaman Tua, tari silat Melayu tidak dapat dipisahkan...penulis anggap semua tari silat Melayu walau berbeza guru atau nama, ia tetap mempunyai 'tenaga' untuk menjana kesihatan jika mengamalkannya...Senaman Tua turut memanjangkan PETUA yang ada didalam senaman-senamannya kepada tari silat dari Silat Melayu Keris Lok 9 sebagai kesinambungan PETUA dalam Senaman Tua.

Tari Silat Melayu menghidupkan semua gerak untuk beladiri dan 
secara langsung memberi 'tenaga' kepada otot dan sendi.

Jika dilihat dan diperhatikan tari silat Melayu menggerakkan otot-otot dan sendi-sendi seluruh tubuh...sekarang orang bersenam juga ada gaya menari bukan? Baru-baru ini dilancarkan senaman tarian 1 Malaysia. Objektifnya mungkin ada persamaan dengan tari silat iaitu untuk seronok dalam bersenam.
Akan tetapi senaman Tua dengan gaya tari silat Melayu, jauh dari itu konsep dan matlamatnya..selain untuk kesihatan, ia juga secara langsung sebagai latihan kepada beladiri (silat).

Tari silat juga mempunyai 'cerita' falsafah silat/kehidupan dalam setiap gerakannya.

Jika ada yang berkata bertari dalam silat Melayu memerlukan stamina walaupun nampak lembut, maka kenyataan itu tepat...maka tak hairanlah penulis pernah melihat ada anak muda yang termengah-mengah apabila selesai melakukan satu set tari silat, masuk set yang kedua otot paha dan lutut sudah bergegar.Yang orang lama tersenyum melihat (otai la katakan :D)setiap beladiri mempunyai 'tari' masing-masing.kita kenal gaya Kung Fu atau Tai Chi.Kita kenal gerakkan karate dan judo.mereka punya 'tari' tersendiri yang tidak kurang juga peluh terhasil apabila dilakukan. Hari ini orang Eropah berbangga membuka tari silat walaupun itu adalah 'gaya kita'....orang kita??

1 comment:

zuhdie said...

agak memalukan kalau orang putih bertari didepan Melayu yang kaku tak mengerti tari silat Melayu...