Sunday, July 3, 2011

Senaman Tua...ia adalah asal dan asli

Pernah juga  ada 'orang' tersilap mengumpamakan Senaman Tua (ST) sebagai senaman baru..mungkin orang yg berkata itu belum kenal ST sepenuhnya.Mungkin betul juga ia baru didengari ditelinga dan baru dilihat oleh mata sesetengah orang, tetapi sejarah ST tidak baru. Nama 'Tua'...jadi ia bersifat tua usia dan pengalamannya..

Tidak boleh juga dipanggil ST sebagai produk Malaysia kerana ST adalah 'produk' Melayu tulen.ST selain memberi nilai senaman dan kesihatan, ia juga turut menonjolkan resam Melayu dan pasti sekali tidak ada resam 1Malaysia di dalamnya :D..

Jika ia terlihat beberapa geraknya seperti  yoga, tai chi, aerobik dan sebagainya...mungkin ianya sebagai kebetulan yang nampak sama, namun jika dihalusi seni dan petuanya ia jelas berlainan dan istimewa!Bulan ini dipaparkan senaman satu set Siku Temu Lutut (sudut berdiri)...ianya agak ekstreme bagi pengamal yang baru atau orang yang kurang aktif. Lakukan sederhana perlahan dalam kiraan 3-5 set sebagai permulaan. Mulakan dan akhirinya dengan Nafas Melayu. Rujuk guru/jurulatih untuk dapatkan 'petua' nya.

3 comments:

Abu said...

adoii..try buat 5 kali terus muka,paha,pinggang jadi panas...nak turun rapat siku ke lututpun berat..nampak sgt aku ni dah tak fit.

Lala Aero said...

Terimakasih atsa infonya yang sangat membantu sekali..
kalau untuk info tempat grosir baju senam yang berkualitas dan murah dimana ya..

Al-Kuntike-e Ibni Kintei Kitei said...

اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ • ‎(as-salāmu ʿalaykum)

(May) peace (be) upon you.