Wednesday, April 28, 2010

Ambil ilham alam...

Senaman Tua juga merupakan suatu gerak yang tidak terkecuali mengambil gerak alam sebagai manfaat kepada manusia.
Terus penulis bawakan contoh ialah Senaman Geliat Rimau/Kucing...sudah namanya bersandarkan haiwan itu maka pasti geraknya ditiru dari kelakuan haiwan tersebut.
Tengok saja kucing yang tidur (hmmm mmg cute)...bila dia bangun tidur, tak mcm kita terus ke bilik air...

kucing akan menguap(tak tutup mulut,takpe la dia kucing) dan terus menggeliat...perhatikan cara dia menggeliat bagaikan menyusun kembali urat-urat dan tulang-tulang yang lemah semasa tidur menjadi cergas kembali. Lepas dia menggeliat secukupnya baru dia ke'bilik air'(jilat kaki tangan muka).

perhatikan gambar-gambar contoh ni :


-tu dia dengan ekor ekor skali naik!-memang sedap rasanya buat gini pada bahu,tengkuk dan belakang badan.Hilang stress.Tapi jgan buat atas pagar rumah mcm model ni :D- senaman masih lagi baring-baring malas- bapak harimau pun senaman!!


bukan meniru cara haiwan, maka kita ni nak jadi haiwan...kita ambil pedoman dari alam yang Allah manfaatkannya untuk kita. Jika ada beladiri silat atau bukan silat mengambil contoh beberapa jenis haiwan, maka Senaman Tua juga tidak menafikannya.

walaupun meniru geraknya dari kucing/harimau, orang tua-tua Melayu tetap berpegang kepada kawalan nafas dan petua. Ada yang kucing boleh buat tapi mungkin tidak bagus untuk fizikal manusia maka tinggalkan.Ambil yang mendatangkan 'rasa sedap' pada badan.
- ni bukan senaman, tapi gaya akrobatik membersih bulu :D

Jadi, kalau haiwan yang tiada akal pun diberi naluri untuk bersenam...takkan manusia yang sebaik-baik kejadian ini menolak atau malas melakukan senaman? Jangan tunggu laporan kesihatan positif beberapa penyakit kronik baru kita nak bersenam.

No comments: